Zöldmánia

Nagy változások jöhetnek a Forma–1-ben

Sebastian Vettel attól tart, hogy ha a sportág nem tesz jelentős lépéseket a fenntarthatóság felé, több országban is a betiltás vár rá.

A Red Bull, a Ferrari és az Aston Martin korábbi német klasszisa karrierje végén több alkalommal szólt a Forma–1 fenntarthatóságának javításáról, és ennek visszavonulása után is szószólója maradt.

A klímaváltozás a versenynaptárra is hatással lehet, az idén például a heves esőzések okozta áradások miatt el kellett halasztani az Emilia Romagna Nagydíjat, mert víz árasztotta el az imolai pályát. Szaúd-Arábiában, Malajziában, az egyesült államokbeli versenyeken, így Miamiban, Las Vegasban és Austinban, de több európai helyszínen is a hőség okozhat gondot, míg Montrealban a kanadai erdőtüzek miatt kellett izgulni a verseny előtt.

„A felmelegedés és az extrém időjárási jelenségek között közvetlen kapcsolat van. Nem nézhetünk félre, látnunk kell, milyen sok ember életére van hatással a klímaváltozás. Az idén egy futam elmaradt, több megrendezése is veszélyben volt, és biztos, hogy ez jövőre ugyanígy lesz – mondta Vettel. – A legnagyobb veszély, ami a Forma–1-re leselkedik, hogy ha az egyes kormányok olyan dolgokat keresnek, amelyeket be lehet szüntetni, a motorsportot veszik elő elsők között. Ennek megakadályozására a Forma–1-nek alkalmazkodnia kell a megváltozott feltételekhez.”

(forrás: gphirek.origo.hu)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK