Zöldmánia

Egyre szennyezettebbek a tavak is

A mikroműanyagok az emberi tevékenységtől látszólag érintetlen tavakban is jelen vannak, és akadnak olyanok, amelyekben arányaiban több található, mint az óceánokban.

Egy nemzetközi kutatócsoport 23 ország 38 tavából vett mintát ugyanazzal a módszerrel. A tavakat úgy választották ki, hogy a hidromorfológiai jellemzőik – például a kiterjedésük, a mélységük, a part hossza – és az egyéb antropogén tényezők – szennyvíztisztítók megléte, népsűrűség – a legnagyobb változatosságot mutassák és földrajzilag szétszórtan helyezkedjenek el. Így a mintákat globálisan reprezentatívnak lehetett tekinteni. A vízmintákban lévő műanyagokat ezután forma, szín és nagyság alapján csoportosították.

Kiderült, hogy a vízben lévő műanyag részecskék csaknem 94 százaléka mikroműanyag, vagyis öt milliméternél kisebb. Azok kémiai összetételét is elemezték, és arra az eredményre jutottak, hogy nagy részük poliészter, polipropilén vagy polietilén. A két utóbbi a világ műanyagtermelésének több mint a felét teszi ki, míg a poliészter a textilipar egyik fontos alapanyaga.

A vízben előforduló műanyagok és azok mennyisége alapján minden tónak elkészítették a névjegyét, illetve megvizsgálták, hogy ez milyen összefüggésben áll a vízgyűjtő terület jellemzőivel, valamint a lehetséges szennyezési forrásokkal. Kiderült, hogy két tótípus veszélyeztetett különösen: azok, amelyek sűrűn lakott területeken helyezkednek el, illetve amelyeknek nagy a vízfelülete.

A vizsgálatok során az is kiderült, hogy míg a kis vízfelületű, sekély és rövid partvonalú tavakban főleg kék vagy fekete poliészter szálak fordultak elő, addig a nagy kiterjedésű, mély, hosszú partvonalúakban az átlátszó vagy a fehér polipropilén és polietilén szemcsék domináltak.

A kutatás rámutatott arra is, hogy a Luganói-tó, a Lago Maggiore és a Tahoe-tó már most szennyezettebb, mint a világon a legszennyezettebbnek számító szubtrópusi óceáni áramlatok. Ráadásul a műanyag szemcsék az emberi tevékenységtől látszólag érintetlen vizekben is megtalálhatók voltak.

(képeink illusztrációk, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK