Zöldmánia

Nem érdemes kazánt és bojlert venni?

Betiltanák a gázkazánokat és a villanybojlereket az Egyesült Államokban. Többletköltségeket okoz a spórolás.

Az amerikai energiaügyi minisztérium javaslata szerint a villanybojlerek esetén a hőszivattyút, míg a gázkazánoknál a kondenzációs technológiát tennék kötelezővé 2029-től. Számításuk szerint a készülékállomány lecserélése évente 11,4 milliárd dollár megtakarítást jelentene az amerikai fogyasztóknak az alacsonyabb költségeken keresztül, miközben harminc év alatt 501 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást előzne meg.

A javaslatban az is olvasható, hogy az amerikaiak átlagos rezsikiadásaiban ma 13 százalékot teszi ki a vízmelegítésre fordított összeg, a változások nyomán pedig 23 százalékkal csökkenne az energiafelhasználás.

Bár a minisztérium szerint az intézkedési javaslat előtt a legnagyobb készülékgyártók mellett a fogyasztóvédelmi érdekképviselettel is tárgyaltak, vásárlói szervezetek bírálják a tervet, mert az előírt készülékek jóval drágábbak a hagyományosaknál. Ezáltal komoly többletköltséget jelent a lakosságnak számára a változás, emellett az intézkedéssel szűkül a fogyasztói szabadság.

A közelmúltban komoly vitát váltott ki az a kormányzati tervezet is, amely az évtized közepére az új építésű ingatlanok esetén megtiltaná a gáztűzhelyek beszerelését.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK