Zöldmánia

Mit kezdjünk a nem használt napelemekkel?

A napelemek környezetbarát lebontásán, a benne lévő anyagok elkülönítésén dolgozik egy ausztrál kutatócsoport.

Az Új-dél-walesi Egyetem kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével a napelemekbe beépített értékes anyagokat el lehet különíteni egy újrafeldolgozási eljárás során. A becslések szerint az elhasznált fotovoltaikus rendszerekből 2030-ig 8 millió tonna hulladék keletkezik, míg 2050-re 78 millióra nő ez a szám.

A napelemek újrahasznosítása azért különösen nehéz, mert sok különféle anyagot, többek között fémet, műanyagot, üveget építettek egybe, amelyeket nehéz utólag elkülöníteni. Ahhoz, hogy ezeket ismét használni is lehessen, tisztának, más anyagtól mentesnek kell lenniük. A szétszerelés hatékonysága azért is fontos, mert jó néhány mérgező fémet is tartalmaznak a napelemek, amelyek ha a szeméttelepeken végzik, az súlyos környezeti problémát is jelenthet.

A kutatók olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével a napelemekbe beépített ezüstöt minden korábbinál hatékonyabban lehet kivonni az újrahasznosítás során. A számításaik szerint a módszerükkel 2050-ig 5–50 millió kilogramm ezüstöt lehet kivonni.

A napelemek szétszereléséhez először az olyan nagy méretű külső részeket veszik le, mint az alumíniumkeretek és az üvegpanelek, majd a panelt összezúzzák. Ezt követően a belső anyagok szétválasztására lenne szükség, ám jelenleg ez a legkevésbé megoldott része az újrahasznosításnak. Ahhoz, hogy gyakorlatban is kivitelezhető legyen, valamilyen egyszerű módszerre van szükség, ezt követheti a különféle anyagok kivonása.

Az ausztrál módszerben rozsdamentes acélból készült golyók hozzáadásával apróbb darabokra zúzzák a paneleket, ami elősegíti a precízebb anyagszétválasztást, a hasznos összetevők, mint például az ezüst kivonását. A teljes folyamat, amelyet egy rezgő tartályban végeznek, 5–15 percet vesz igénybe, és a napelem 99 százalékát hatékonyan szétválasztja.

A szétválasztás után a hagyományosan használt elkülönítési módszerekkel kivonhatók az egyes összetevők, mint az ezüst vagy a szilícium-dioxid – írta az ng24.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK