Zöldmánia

Folytatódik a Tisza megtisztítása

A XI. Tiszai PET Kupa július 31-én hétfőn ott folytatja a hulladékgyűjtést, ahol a hónap elején az Ifjúsági PET Kupa abbahagyta.

A PET-kalózok a Ring-a-tó Kisköre Strandon építik meg a pillepalackokon lebegő tutajokat szombaton és vasárnap. Az augusztusi főfutam a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti szakaszát veszi célba. A kiskörei zsilipelés után Tiszabura, Tiszaroff, Nagykörű és Tiszapüspöki érintésével halad a környezetvédelmi program, hulladékgyűjtéssel, vándortáborozással, szórakoztató programokkal és tartalmas előadásokkal.

A PET Kupák sorozatában ez lesz a huszadik hulladékgyűjtő verseny, a Természetfilm.hu Egyesület pedig immár tíz éve szervez PEt-hajós folyami futamokat a Tiszán és mellékfolyóin. Az idén májusban a Marossal bővült a versenynaptár, de a Tisza-tóra is sokadszorra tértek vissza a PET-kalózok. Ebben az évben már két verseny is volt: júniusban a IV. Tisza-tavi PET Kupa, július első hetében pedig az Ifjúsági PET Kupa. A Tisza-tavat érintő versenyek hulladékmérlege az idén már több mint tíz tonna.

Egy évtized alatt a PET Kupákon 194 hulladékhajó épült, ezekkel 328 tonna hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták. A kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén 5792 szennyezett helyszínt vittek térképre, ezek közül 833-at tisztítottak meg.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK