Zöldmánia

Jöhet a bolygónk kihasználása!

Az idén augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja, az év hátralévő részében csak kihasználjuk a Földet.

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása ma lépi át azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Tavaly a túlfogyasztás napja július 28-ára esett, tehát öt nappal lassult a fogyasztás mértéke, ám a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete szerint az idén az eddigiekhez képest részletesebb adatokkal dolgoztak a dátum kiszámításánál, így a tényleges változás valójában egy napot jelent. 1970-ben december 23-án értük el a túlfogyasztás határát, vagyis akkor még jóval fenntarthatóbban élt az emberiség.

Magyarországon már május 30-án eljött a fordulópont – állítja a WWF Magyarország, amelynek a megbízásából az idén júniusban átfogó, reprezentatív közvélemény-kutatás készült, hogy felmérje, hogyan viszonyul a 18–59 éves magyar lakosság a fenntarthatósághoz, ezen belül is a környezet- és természetvédelemhez.

Az eredmények szerint különösen a fiatal felnőttek hozzáállása változott az előző évekhez képest. Bár a klímaváltozást és a környezeti változások bolygóra gyakorolt hatásait ma már csak egy szűk réteg tagadja, jelentős eltérés mutatkozik a lakosság egyes szegmenseiben a részletek ismeretét és a tetteket illetően.

A felmérés alapján a lakosság 59 százalékát valódi környezettudatosság jellemzi, azonban a 30 év alattiak ebben a csoportban jóval kevesebben vannak, mint három évvel ezelőtt. A lakosság további 20 százalékát teszik ki azok, akik számára csupán látszatintézkedések erejéig érdekes a környezet- és természetvédelem, de valójában sem tájékozottságban, sem fogyasztásukban nem mutatnak valódi környezettudatosságot.

A fennmaradó 20 százalékot az ökoszkeptikusok alkotják, akiket hidegen hagy a környezet- és természetvédelem ügye, a 30 év alattiak éppen ebben a csoportban jelennek meg a legnagyobb arányban. Az ő esetükben az is látható, hogy bár a klímaváltozás veszélyeivel tisztában vannak, a megoldást jelentő teendőkkel kapcsolatban már hiányosak az ismereteik – olvasható a WWF oldalán.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK