Zöldmánia

Egyre veszélyesebb lesz a túrázás

Az éghajlatváltozás miatt egyre veszélyesebbé válik a túrázás és a hegymászás az Alpokban.

Wolfgang Russegger, a Salzburgi Hegyivezetők Szövetségének elnöke elmondta, hogy mivel egyre többen veszik igénybe hegyivezetők segítségét, egyre nehezebb a hegymászószezonban vezetőket találni. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan mindenképpen látni akarják a hegyi gleccsereket, mielőtt elolvadnak. A gleccserekhez vezető túra azonban – a klímaváltozás miatt gyakoribbá váló gleccserhasadások miatt – veszélyesebb, mint korábban. Mindemellett nőtt a viharok és heves esők kialakulásának esélye is, néhány hegyi út pedig már nem biztonságos.

Russegger úgy vélte, sok embernek sem előismerete, sem ideje nincs arra, hogy alaposan felkészüljön a hosszabb hegyi utakra, és alábecsülik az ilyen túrák jelentette veszélyeket.

Szakértők a veszély nagyságát érzékeltetve a többi között a tiroli Fluchthorn-hegységben júniusban bekövetkezett balesetet emlegetik, ahol a fagyott permafroszt felolvadása miatt gyakorlatilag egy teljes csúcs zuhant a mélybe. „A jég a hegyeket összetartó ragasztó, és ez a ragasztó most lassacskán elfogy” – fogalmazott a csúcsomlást követően Thomas Figl tiroli geológus.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK