Zöldmánia

Valamire mégiscsak jó a klímaváltozás

A magyar dinnye az idén is kiváló minőségű; a klímaváltozásnak köszönhetően egészen szeptemberig élvezhetjük ezt a gyümölcsöt.

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy hazánkban az előzetes becslések szerint az idén körülbelül 125 ezer tonna görögdinnye- és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnye-termésre számíthatunk. Hozzátette: az idén 1087 termelő az elmúlt évhez képest 14 százalékkal nagyobb területen, több mint 2800 hektáron termeszt görögdinnyét. Sárgadinnye vonatkozásában 252 fő termeszt 451 hektáron, amely 29 százalékkal több termőterület, mint tavaly.

Az idén nem sújtotta fagy a termést, így annak kiváló a minősége. A mennyisége pedig elegendő ahhoz, hogy az áruházláncok ellátottsága biztosítva legyen. Vagyis döntő részben magyar dinnyét vásárolhatunk az üzletekben, és nem kell áruhiánytól tartani.

Ha tudatos vásárlók akarunk lenni, fogyasszunk és vásároljunk hazai szezonális gyümölcsöket, mert az a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termék. A hazai termékek választásával nemcsak a gazdák és a családok megélhetését, hanem az egész nemzetgazdaságot is támogatjuk – mondta a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a klímaváltozás miatt szeptemberig élvezhetjük a magyar dinnyét, amely nemcsak finom, hanem egészséges is. A beltartalmi értéke kiváló, alacsony a kalória- és zsírtartalma, vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele. A sárga- és görögdinnye többek között A-, C-, B6- és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz. Az antioxidáns-tartalma hozzájárul a szív egészségéhez, a víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami szervezetünk számára is kimondottan előnyös a nagy melegben.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK