Zöldmánia

Biztonságosabb lesz a rodoszi utazás?

Az ELTE Informatikai Karán működő Neurális Információfeldolgozási Kutatócsoport is csatlakozik az EIT Digital által támogatott, tűzmegelőzési rendszerek fejlesztésével foglalkozó nemzetközi kutatáshoz.

Az éghajlatváltozás hatására egyre gyakrabban alakulnak ki katasztrofális tüzek, amelyekben emberek, haszonállatok, mezőgazdasági területek, erdők pusztulnak el, emellett évente több tízmilliárd dolláros kár keletkezik. Elég csak az idei nyáron Görögországot sújtó súlyos tűzvészekre gondolnunk. Anomáliadetektálással a tüzek 30 százaléka megelőzhető, a korai észleléssel pedig a kár a tűzesetek 70 százalékában jelentősen csökkenthető.

A nemzetközi projektet egy finn deep-tech startup, a Detectium vezeti, amelynek a tűzmegelőzési rendszere lehetővé teszi a tüzek nagyon korai észlelését beltérben és kültérben egyaránt. A tűzérzékelő ipar napjainkban még mindig alapvetően füstérzékelőkre és 30 évvel ezelőtt tervezett infravörös érzékelőkre támaszkodik. A régi észlelési rendszerek széles körben használatosak, pedig a lehetőségeik korlátozottak, ráadásul nem felelnek meg teljes mértékben a kor kihívásainak. Nagyon sok a téves észlelés, magasak a költségek, és más intelligens épületbiztonsági rendszerekbe nehezen integrálhatók. A lokalizációjuk pontatlan, emellett nincs valós idejű visszajelzésük.

A Detectium által kifejlesztett jelzőrendszer úgynevezett digitális ikerpárt használ, és a gépi tanulásban rejlő lehetőségeket is kiaknázza. Tűzjelző rendszerük alapja egy 3D-vizualizáció, amely valós időben egyesíti a különböző szenzorokból származó adatokat, és tűz esetén egységes modellen mutatja meg a tűz helyét és kiterjedését az ügyfélnek és a tűzoltóknak.

A Digital Twin, vagyis a digitális iker egy hasznos digitalizációs lehetőség az ipari szereplők számára. ilyen lehet egy gyárépület, bármilyen gyártósor, illetve tárgy virtuális másának milliméterpontos digitális 3D-modellje.

Az ELTE IK mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó munkatársai a 3D-modellezés automatizálásán dolgoznak a digitális ikerpár létrehozásához. A kutatás-fejlesztés során a tekintetirány alapú adatgyűjtés, a vizuális adatok feldolgozásának és 3D-modellben való ábrázolásának módszereit dolgozzák ki HoloLens2 felhasználásával. Ezenfelül különböző adatbővítési (argumentálási) módszereket biztosítanak a még ismeretlen objektumokhoz gyűjtendő adatok mennyiségének minimalizálásához.

Újszerű módszerük megkönnyíti a kiépítendő rendszer skálázását és a fejlett technológia használatát az ügyfelek számára. Fejlesztéseiket integrálni fogják a Detectium már létező tűzmegelőző megoldásába, ami hozzájárul egy modern és időtálló applikáció kifejlesztéséhez és annak a globális piacon való megjelenéséhez – olvasható az ELTE IK oldalán.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK