Zöldmánia

Elindul a legnagyobb tengeri szélerőműprojekt

A Massachusetts állami Martha’s Vineyardtól mintegy 25 kilométerre épülnek meg a világ legnagyobb vízi szélturbinái.

Az Atlanti-óceánból kiemelkedő 62 monstrum, amelyek közel 260 méter magasak lesznek – körülbelül akkorák, mint a Washington-emlékmű és a Szabadság-szobor egymás tetején – lélegzetelállító látványt nyújtanak majd, amikor 2024-re elkészülnek. E mellett áll az első tengeri szélerőmű-alállomás az Egyesült Államokban, és a fejlesztők abban bíznak, hogy a Vineyard Wind már októberben megkezdheti a környező települések ellátását.

A szélturbinák egyenként nagyjából 13 megawattnyi elektromos áramot termelnek majd, a projekt pedig 2024-re várhatóan 400 ezer háztartás áramellátásához elegendő zöld-villamosenergia előállítására lesz képes.

Bár a Vineyard Wind az első, de közel sem az egyetlen tengeri projekt, még két szélerőműparkot is építenek amerikai vizeken, a Rhode Island-i Block-sziget közelében, valamint Virginia partjainál. Ezeknek a kapacitása azonban eltörpül a massachusettsi mellett, amelyet a fejlesztői már most az amerikai zöldenergia példamunkájaként emlegetnek.

YouTube video

A projektet tervező General Electric szóvivője szerint a tiszta energia iránti kereslet a jövőben csak növekedni fog, amit a gazdaság zöldítése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem is egyre sürget.
A zöldáram-fejlesztés népszerűsége egyre több közműszolgáltatót arra ösztönöz, hogy tengeri szélenergia hasznosítására törekedjen, különösen az északkeleti államokban, ahol kevés alternatíva áll rendelkezésre – mondta Susannah Hatch, a massachusettsi Környezetvédelmi Liga tiszta energiapolitikáért felelős igazgatója – írta a vg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK