Zöldmánia

Gondban vannak a gyümölcstermesztők

Olaszországban 63 százalékkal kevesebb körtét tudtak betakarítani a gazdák, mint egy évvel korábban, de jóval kevesebb termett szőlőből, görögdinnyéből, sárgabarackból, paradicsomból és padlizsánból is.

A Coldiretti olasz gazdaszövetség szerint 10-ből hat körte eltűnt az olasz gyümölcsösökből. Ezt az árvizeknek, a jégesőnek, a rekordmagas hőmérsékletnek és a nem őshonos rovarok támadásának tulajdonítják. Az olasz körtetermés 63 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest, az európai kínálat pedig 13 százalékkal esett vissza. A franciaországi körtetermés is megsínylette a 23 százalékos terméscsökkenést. Olaszországban a szőlő, a görögdinnye, a sárgabarack, a paradicsom és a padlizsán termése szintén veszteségeket szenvedett az időjárás miatt.

De nem a gyümölcstermesztők az egyetlenek, akiket sújt az országban pusztító szélsőséges időjárás. A Coldiretti elemzése szerint az idén a búza- és a tej- 10, a borszőlőtermelés pedig 14 százalékkal csökken 2022-hez képest. A méztermelés hatalmas mértékben, 70 százalékkal esett vissza, mivel a méhek a hőség miatt túlságosan „kimerültek” a növények beporzásához.

A gazdálkodók drónok és műholdak segítségével próbálnak takarékoskodni a vízzel, hogy ki tudják védeni, vagy legalább ellensúlyozni az éghajlatváltozás hatásait, de a korábban elképzelhetetlen gyümölcsök termesztésére is átállnak a klímaváltozás miatt.

Júliusban az Európai Unió közel felét aszály sújtotta, ami további aggodalmakat keltett az élelmiszer-termeléssel és az árakkal kapcsolatban. A kontinensen leginkább a gyümölcsök és zöldségek – különösen a paradicsom és a hozzá kapcsolódó termékek, például a pizzák és a ketchup – ára drágult. A gabonafélék, mint a búza és az árpa, szintén súlyosan megsínylették az áradásokat, a szárazságot és a hőséget, ez pedig az állattenyésztésre és a takarmányozásra is kihatással volt – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK