Zöldmánia

Rekordot döntöttek az óceánok

A globális felmelegedés miatt az óceánok elérték az eddigi legmagasabb felszíni átlaghőmérsékletüket, megdöntve a 2016-os csúcsot.

Az óceánok hőmérséklete elérte a 20,96 Celsius-fokot, ami az évnek ebben a szakaszában jóval magasabb a szokásosnál. Az óceánok létfontosságú szerepet játszanak az éghajlat szabályozásában: elnyelik a hőt, előállítják a Föld oxigénkészletének a felét és fontos hajtóerői az időjárási jelenségeknek. Ha a víz melegebb, csökken a szén-dioxid-felvevő képessége, így több, felmelegedést előidéző gáz marad a levegőben, továbbá gyorsíthatja az óceánba ömlő gleccserek olvadását.

A melegebb tengervíz megzavarja a tengeri állatvilág, így a halak és bálnák életét, amelyek hidegebb vizekbe költöznek, felborítva az élelmiszerláncot. Matt Frost, a brit plymouthi Marine Lab munkatársa a szennyezésre és a túlhalászásra utalva felhívta a figyelmet arra, hogy nagyobb stressznek tesszük ki az óceánokat, mint valaha a történelmünk során.

Samantha Burgess, a Kopernikusz munkatársa szerint az óceánok hőmérsékletének márciusban kellene a legmelegebbnek lennie, nem pedig augusztusban. A tudósok szerint az éghajlatváltozás azért melegíti jobban a tengervizet, mert az óceánok nyelik el a kibocsátott üvegházhatású gázok nagy részét.

A korábbi rekordot 2016-ban mérték, amikor az El Niño meteorológiai jelenség teljes erővel tombolt. Az El Niñót a tengervíz felszínének felmelegedése idézi elő Dél-Amerika nyugati partjánál, és növeli a globális hőmérsékletet. Az idén újabb El Niño kezdődött, de a tudósok szerint még mindig gyenge, az óceánok hőmérséklete a következő hónapokban várhatóan erősen meghaladja az átlagot.

A megdőlt tengervízi melegrekordot az idén egy sor tengeri hőhullám előzte meg Nagy-Britanniában, az Atlanti-óceán északi medencéjében, a Földközi-tengeren és a Mexikói-öbölben. Júniusban a vízhőmérséklet a brit partoknál 3–5 fokkal haladta meg az átlagot a brit Meteorológiai Hivatal és az Európai Űrügynökség szerint. Floridában a tengerfelszín hőmérséklete elérte a 38,44 fokot, szemben a normálisnak tekintett 23–31 fokkal. Ráadásul 1982 és 2016 között duplájára nőtt a tengeri hőhullámok gyakorisága, és jóval intenzívebbek lettek 1980-hoz képest az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint – írta a player.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK