Zöldmánia

Így tisztíthatja a levegőt egy torony

Egy indiai építészcsoport szűrőtornyot tervezett a levegő tisztítására és a városok szennyezésének problémájának megoldására.

A városok egyre szennyezettebbek, és komoly fellépésre van szükség a helyzet orvoslására, amely csak rosszabbodhat. Az indiai Újdelhi a világ egyik legszennyezettebb városa, és a Studio Symbiosis munkatársai egy olyan módszert találtak, amely jelentős fordulatot hozhat. A Vertónak nevű eszközből már telepítettek a város egyik parkjába, hogy tanulmányozzák annak hatékonyságát és lehetséges alkalmazásait.

A Verto nem más, mint egy szűrőtorony, amely több mint 5 méter magas, üvegszálas vasbetonból készült, és perforált mintázatú geometriai héjjal van borítva: ezt a homlokzatot pontosan úgy tervezték, hogy maximalizálja a benne lévő szűrők által beszívott szél mennyiségét. A toronyt spirális alakúra tervezték, hogy a lehető legtöbb levegőt nyomja a készülék felületére, ahol a szűrők beszívják azt, majd megtisztítják és kifújják magukból. A szűrők, amelyeket három-kilenc havonta cserélni kell, részben újrahasznosíthatók.

A Verto naponta 600 ezer köbméter levegőt képes megszűrni, ami mintegy 273 hőlégballon térfogatának felel meg. Az építészek által elhelyezett prototípus arra szolgált, hogy adatokat gyűjtsön a projekt tanulmányozásához, javításához. A tervezett eszközök egyelőre 200–500 méter sugarú körben tisztíthatják a levegőt zárt térben.

YouTube video

Több ország mutatott érdeklődést a projekt iránt: Üzbegisztán, Franciaország, Új-Zéland potenciális vásárlónak bizonyult. Úgy tűnik, hogy egy építőipari vállalat az Egyesült Államokban 40 torony megvásárlását fontolgatja, hogy megtisztítsa az építési területeket a portól és a finom törmeléktől. Lehetséges egyéb célpontok lehetnek közparkok, terek, és ki tudja, egy nap egész városok – írta a fanpage.it.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK