Zöldmánia

Egyre jobb lesz Magyarországon élni?

Tavaly hét százalékkal csökkent Magyarországon az üvegházhatásúgáz-kibocsátás a 2021-es adatokhoz viszonyítva.

Uniós előírás alapján a tagállamok minden évben július végéig küldenek megközelítő adatokat az üvegházhatású gázok előző évi kibocsátásáról az Európai Bizottságnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összesítése szerint Magyarország kibocsátása 2021-hez viszonyítva 7 százalékkal mérséklődött 2022-ben. Az előzetes adatok alapján ez az 1990-es bázisévhez képest 37 százalékos csökkenés.

Ágazati bontásban: az ipar 18, a mezőgazdaság 12, a hulladékgazdálkodás 1 százalékkal okozott kevesebb környezetterhelést az elmúlt évben, mint tavalyelőtt. A közlekedésből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás viszont kisebb mértékben emelkedett, úgyhogy a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve az egyik legnagyobb szennyező közúti forgalom zöldítését kiemelt célként kezeli, erre szolgál egyebek mellett a Zöld Busz Program is.

Az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszerben (ETS) nyilvántartott hazai vállalkozások összes kibocsátása 12 százalékkal esett vissza 2022-ben, az energiaszektorból származó kibocsátás pedig 5 százalékkal. Az Eurostat júniusi közlése szerint tavaly a Benelux-államok után Magyarország csökkentette a legnagyobb mértékben, 8,6 százalékkal az energiahasználatból származó szén-dioxid-kibocsátását. A véglegesnek tekinthető adatok 2024 tavaszán állnak majd rendelkezésre.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK