Zöldmánia

Az idei lehet a legmelegebb év

Egyre valószínűbb, hogy az idei lesz a legforróbb év a hőmérsékleti értékek mérése óta. Ennek oka az egyre erősödő El Niño és a példátlanul forró nyár.

Az Európai Bizottság Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálatának hőmérsékleti adatai alapján végzett számítások szerint 85 százalék az esélye annak, hogy a hőmérsékleti adatok feljegyzésének kezdete óta 2023 lesz a legmelegebb esztendő – állítja Zeke Hausfather klímakutató a The Washington Post cikkében.
Más hőmérsékleti adatokkal – többek között a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal és a NASA adataiból – végzett elemzések szintén több mint 50 százalékos esélyt mutatnak arra, hogy 2023 lesz a legforróbb év. A Kopernikusz Szolgálat szerint az idei július volt a legmelegebb hónap a feljegyzések kezdete óta, amely a 2019. júliusi rekordot is megdöntötte, méghozzá 0,33 Celsius-fokkal.

Phoenixben 31 egymást követő napon a napi csúcshőmérséklet elérte a 37 okot. A Közel-Keleten a hőindex elérte 66,7 Celsius-fokot, ami közel jár ahhoz a felső határhoz, amit az emberi szervezet elvisel. Az Egyesült Államok déli részén, Kaliforniától Floridáig terjedő, történelmileg intenzív és hosszú ideig tartó hőhullámot tapasztaltak. A magas hőmérséklet az antarktiszi tengeri jeget is minden idők legalacsonyabb szintjére olvasztotta.

Hausfather elmondta, hogy az éves hőmérsékleti előrejelzések elkészítése során a legtöbben figyelembe veszik az idei év eddigi hőmérsékleteit, az év hátralévő részére előre jelzett El Niño-állapotot és a tavalyi hőmérsékleteket, csak hogy megértsék a jelenséget.

Ha a felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor a 2020–30-as évek közepén a felszíni átlaghőmérséklet-emelkedés meghaladhatja a 1,5 Celsius-fokot, ami a tudósok szerint egy sor új éghajlati katasztrófához vezethet. A Meteorológiai Világszervezet előrejelzése szerint a következő négy évben az éves hőmérséklet-emelkedés átmenetileg akár 1,5 fok fölé is mehet.

Egyes tudósok, köztük Hausfather is, úgy gondolják, hogy az idei csak egy még melegebb év előszele lesz, amikor az El Niño-körülmények teljes erővel érvényesülnek és nagy valószínűséggel befolyásolják a 2024-es hőmérsékletet is – talán még jobban, mint a 2023-ast – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK