Zöldmánia

Így néz ki egy oázis New York közepén

A manhattani közepén található Little Island mesterséges sziget egy igazi zöld oázis virágokkal, fákkal és különböző közösségi programokkal.

Szinte a semmiből nőtt ki a New York-i Hudson folyón ez az innovatív mesterséges sziget, egy vízi arborétum, amely a Little Island nevet kapta. Az eredetileg Pier 55 névre keresztelt park 132 betonoszlop tetején fekszik a folyó felett. Az ötletet, hogy betonoszlopokra telepítsék a parkot, a már használaton kívüli egykori Pier 54 móló vízből kiálló facölöpjei adták, amelyeket meghagytak a vízi élővilág megóvása érdekében. A Little Island megálmodója ugyanaz a Thomas Heatherwick, aki a szomédos Hudson Yards területén található Vessel látványtervezője volt. Ez utóbbi egy 16 emeletes, méhkaptárszerű kompozíció, amely szintén nagyon szokatlan látvány.

A sziget egy oázis a város közepén: a park területén 66 ezer virágot ültettek 350 fajból, valamint 114 fát, amelyek közül több 18 méteresre nőhet. A Little Island inkább hasonlít egy angolkerthez, mint egy hagyományos közparkhoz. Bár a terület mindössze egy hektáros, a különleges adottságai miatt saját mikroklíma alakult itt ki.

A kis sziget többet nyújt, mint egy egyszerű park: legmagasabb pontjáról, a The Hillről gyönyörű kilátás nyílik Manhattanre és a Hudson folyóra. Emellett egy 687 férőhelyes amfiteátrum (The Amph) és egy színpad is helyet kapott itt, ahol előadásokkal, kulturális rendezvényekkel, művészeti programokkal várják a látogatókat, a gyerekeknek pedig kreatív programokat is szerveznek. A legtöbb előadás és program ingyenes, azonban 12 óra után csak foglalással lehet bejutni szigetre – írta a lakaskultura.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK