Zöldmánia

Varázsoljuk újjá az italosdobozokat!

Az újrahasznosítás rengeteg kreatív lehetőséget is rejt magában. Egy kis fantáziával az alumínium italosdobozokból is izgalmas alkotások születhetnek.

Az alumínium végtelenszer, energiahatékonyan újrahasznosítható, ráadásul az újonnan kapott nyersanyag nem veszít tulajdonságaiból. Egy kiürült alumínium italosdoboz akár 60 nap múlva újra a polcokon lehet egy teljes új doboz formájában. Az alumínium érték, és nem szemét – egész biztosnem a háztartási hulladék között van a helye.

Az alumínium a hobbialkotók számára is kiváló: könnyen megmunkálható, nem kell hozzá különleges eszköz, egyedi, izgalmas tárgyak születhetnek belőle. Ráadásul hozzájutni is egyszerű, bármilyen méretű és formájú aludobozt felhasználhatunk az alkotáshoz, amire már nincs szükségünk.

A legegyszerűbben elkészíthető tárgyak közé tartozik a váza, a virág- vagy a ceruzatartó. Az aludoboz remekül festhető például akrilspray-vel, így percek alatt új színt, új külsőt adhatunk neki. Ha vázát vagy valamiféle tárolót készítünk, érdemes nehezéket tenni a könnyű dobozba, hogy ne boruljon fel.

Az egyik legizgalmasabb megoldás, ha mécsestartót készítünk az aludobozból – ez nemcsak szép, hanem praktikus is, hiszen az alumínium remekül bírja a hőt. Csak vágjuk le a dobozt a megfelelő magasságúra, majd egy szög és kalapács segítségével nekünk tetsző alakzatban üssünk rá lyukakat, amelyeken keresztül látszik a gyertyaláng. Fontos, hogy a vágott széleket mindig dörzsöljük át finom csiszolópapírral, így biztosan nem fogjuk megvágni magunkat később.

Amennyiben gyakorlottabbak vagyunk, és ezeknél összetettebb alkotnivalót keresünk, akkor alakítsuk alumíniumlapokká a dobozt: vágjuk le az alját és a tetejét, majd egy régi vasaló segítségével lapítsuk ki, és már kezdődhet is a különféle formák kivágása. Az alumínium jól vágható hobbikéssel vagy éles ollóval, így sablonok segítségével többféle formát készíthetünk. Vágjunk ki különböző alakú leveleket, fessük le, és ragasszuk őket koszorúalapra – izgalmas ajtókopogtató lesz belőle.

Ha ékszert szeretnénk készíteni, az alumíniumnál különlegesebb anyagot nem is találhatnánk. Vágjunk különféle szélességű csíkokat a lapokból, és hajlítsuk őket virágokká vagy tekerjük fel őket. Kifinomult darabokat alkothatunk, ha szabályos, geometrikus formákat vágunk, és egy betűbeütőkészlet segítségével feliratot, nevet írunk rájuk. Ugyanezzel a módszerrel stílusos címkéket, növényjelölőket is készíthetünk, hogy látványosabbá tegyük a konyhapolcot.

(fotó: 123rf)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK