Zöldmánia

Turistákat vonnának be a környezetvédelembe

Környezetvédelmi adót vetett ki a Seychelle-szigetek kormánya a turistákra, a bevételből környezetvédelmi projekteket finanszíroznak majd.

A világ egyik legnépszerűbb turistaparadicsomának számító szigetcsoport környezetvédelmi szempontból nagy veszélynek van kitéve: a korallszigetekre a túlzott mértékű halászat, a klímaváltozás és a környezetszennyezés is rossz hatással van. A szigetország kormánya az elmúlt években két védett tengeri területet is létrehozott, hogy kímélje a vizekben élő fajokat. Ennek keretében a fő szigetek körüli területeken a turizmust is elfogadható mértékűre akarják visszaszorítani.

A turisztikai környezetvédelmi adóból származó bevételeket környezetvédelmi és helyreállítási célokra használják majd fel az ország illetékes minisztériuma szerint, amely fenntartható jövőt szeretne biztosítani az ágazatnak. A környezetvédelmi adót a szálláshelyen kell megfizetni a kijelentkezéskor, a mértéke pedig a szálláshely méretétől függ: a kisebbeken személyenként és éjszakánként 25 rúpia (kb. 1,62 euró), a közepeseken 75 rúpia (4,87 euró), a nagy szállodákban, jachtokon és üdülőkomplexumokban pedig 100 rúpia (6,49 euró).

Nem a Seychelle-szigetek az egyetlen, ahol környezetvédelmi célból vetnek ki turisztikai adót. Balin januárban vezetik be a beutazási illetéket, a kb. 8,90 eurónak megfelelő összeget érkezéskor, a repülőtéren vagy a kikötőben kell megfizetni. A bevételekből környezetvédelmi és kulturális projekteket finanszíroznak, többek között ennek a forrásnak a segítségével tisztíthatják meg a tengert az óriási mennyiségű műanyaghulladéktól.

Új-Zélandon 2019 októbere óta kell idegenforgalmi adót fizetni, az ebből származó bevételekből természetvédelmi beruházásokat, infrastrukturális fejlesztéseket és a turisztikai látványosságok körül fenntarthatósági projekteket finanszíroznak. A látogatóknak 35 új-zélandi dollárt (kb. 20 eurót) kell fizetniük az országba való belépés előtt.A Bhutánba utazóknak a vízumkérelmezési eljárás részeként kell úgynevezett fenntarthatósági fejlesztési díjat fizetniük, a bevételeket egyebek mellett környezetvédelmi projektekre fordítják. Az összeg elképesztően magas, alapesetben napi 200 dollár. A szabályozást két hónappal ezelőtt módosították, így a hosszabb távra maradó utazók kedvezményeket kapnak – írta a turizmus.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK