Zöldmánia

Itt a nagy budapesti rollerteszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete budapesti elektromos roller- és biciklimegosztó rendszereket tesztelt. A Tier kapta a legtöbb pontot.

A Mol Bubi 2014-ben indult, majd 2019-ben megérkeztek hozzánk is az elektromos rollerek a Lime képviseletében, 2021-ben pedig ehhez csatlakozott a Bird és a Tier. Az elektromos rollerekkel kapcsolatban a rengeteg előny mellett egy problematikus pontot fontos kiemelni, ez pedig a rájuk vonatkozó KRESZ-szabályok hiánya, mivel az elektromos rollert mint közlekedési eszközt jogszabályi szinten még nem definiálták.

A teszten minden típusnál ugyanarra a kérdésekre keresték a választ a járművek használói, és a válaszok függvényében adtak pontszámot a 11 kritériumra. A pontszámok átlagából jött ki a tesztben elért végeredményt, tehát minden kritérium egyenlő súllyal került be az összpontszámba.

A Mol Bubi közbringarendszer árképzése egyszerű, percenként kell fizetni a használatért, az ár jelenleg 40 forint percenként, de minimum 3 percet, azaz 120 forintot ki kell fizetni. Az elektromos rollerek esetén pedig számolni kell egy alap-, azaz feloldási díjjal, ezután pedig a percdíjjal. A Tier feloldási díja 295 forint, a percdíja 75, az 5 perces út ára 670, míg a 20 percesé 1795 forint. A Bird feloldási díja 295, a percdíja 65 forint, az 5 perces útért 620, míg a 20 percesért 1595 forintot kell fizetni. A Whoost feloldási díja 150, a percdíja 77 forint, egy 5 perces útért 535, míg egy 20 perces rollerezésért 1690 forintot kell leszurkolni. Végül, de nem utolsósorban a Lime feloldási díja 250 forint, a percdíja 68, az 5 perces út ára 590, míg a 20 percesé 1610 forint.

A Tier lett a legjobb
A teszten a legtöbb pontot, 93-at, a Tier elektromos roller kapta. Az előnyei között sorolták fel, hogy nagyszerű állapotban és könnyen megtalálható. Van rajta kormányra szerelhető telefontartó, emellett környezetbarát. Mindezzel együtt a legélvezetesebb a vezetése. A hátránya ugyanakkor, hogy nincs biztosítási fedezet az ügyfelek számára. A Tier 5-öst kapott az apphasználat egyszerűségére, az angol nyelvű használatra, az utazás élvezhetőségére, elérhetőségére a városban, továbbá a biztonságérzetre, a megbízhatóságra, az ügyfélszolgálatra és a parkolóhely elérhetőségére, 4-est adtak neki az árért és az eszköz állapotáért, 3-ast pedig a biztosításért.

Bird
A Bird 85 pontot szerzett a teszten. Az előnyei között szerepelt, hogy könnyen használható az amerikai ügyfelek számára, akiknek már van okostelefonos alkalmazásuk, emellett a többiekhez képest olcsóbb a hosszabb utazásokhoz. A hátrányok között egyértelműen azt említették, hogy a többieknél régebbiek a rollereik. A Bird 5-öst kapott az apphasználat egyszerűségéért, az angol nyelvű használatért, a biztonságért, valamint a megbízhatóságért, 4-esre értékelték s tesztelők az utazás élvezhetőségét, az eszköz állapotát, elérhetőségét a városban, az ügyfélszolgálatot, a biztosítást és a parkolóhely elérhetőségét, 3-ast csak az árért kapott.

Mol Bubi
A Mol Bubi, az egyetlen bicikli 80 pontot kapott, és előnye, hogy olcsóbb, mint a rollerek. A hátránya pedig, hogy nehezebb parkolni vele, és macerás a kerékpározáshoz nem szokott embereknek használni. A Mol Bubinál 5-ös járt az angol nyelvű használatért, az utazás élvezhetőségéért, az eszköz állapotáért, a városban az egyes helyek elérhetőségért, a megbízhatóságért és az árért, 4-est kapott az apphasználat egyszerűségéért, míg közepest a biztonságérzetért, az ügyfélszolgálatért, a parkolóhely elérhetőségéért, míg végül elégtelent a biztosításért.

Whoosh
A Whoosh a legolcsóbb a rövid utakhoz, a hosszabb utazásokhoz viszont drága. A márka 78 pontot kapott, ezzel az utolsó előtti helyet szerezte meg, ám 5-ös járt az angol nyelvű használatért, az eszköz állapotáért, a megbízhatóságért, 4-est kapott az apphasználat egyszerűségéért, az utazás élvezhetőségéért, a biztosításért és a parkolóhely elérhetőségéért, 3-ast pedig a városban való elérhetőségért, a biztonságérzetért, az ügyfélszolgálatért és az árért érdemelt.

Lime
Az utolsó tesztelt járgány a Lime volt, amelyet összesítve 71 pontra értékeltek. Előnyként a jó ügyfélszolgálatot, hátrányként a rosszabb állapotú/öregebb rollereket és a kevésbé biztonságos érzést jelölték meg. A Lime 5-öst kapott az app használatának egyszerűségére, az angol nyelvű használatra, az ügyfélszolgálatra és a parkolóhely elérhetőségére, 3-asra értékelték az utazás élvezhetőségét, az eszköz állapotát, elérhetőségét a városban, a biztonságérzetet, a megbízhatóságot és az árat, emellett 1-est kapott a biztosítás – olvasható a Tudatos Vásárlók oldalán.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK