Zöldmánia

Egyre feljebb húzódik a hóhatár

A svájci meteorológiai szolgálat majdnem 5300 méteren mért nulla fokot, vagyis csak az ennél magasabb helyeken ment a hőmérséklet fagypont alá.

A MeteoSwissnek a Svájc északnyugati részén lévő Payerne meteorológiai állomásának rádiószondás érzékelője 5298 méter magasan mérte a 0 Celsius-fokos izotermát, vagyis a fagypont feletti és alatti légréteget elválasztó, azonos hőmérsékletű légréteget.

A mérések kezdete, 1954 óta ez a legmagasabban rögzített rekord. A korábbi csúcsot tavaly július 25-én mérték 5184 méteren. A magassággal csökken a hőmérséklet, ám azt, hogy hol húzható meg a 0 Celsius-fokos határ, az évszak és az időjárás is befolyásolja.

A földfelszíni nullafokos izoterma magassága 200 méterrel 700 méterre emelkedett Svájcban a mérések több mint 150 évvel ezelőtti kezdete óta, az emelkedés pedig gyorsult az 1970-es évek óta, főleg az ember okozta globális felmelegedés miatt.

Európa nagy részéhez hasonlóan jelenleg Svájcban is kánikula van, a napi csúcshőmérséklet péntek óta jócskán meghaladja a 30 Celsius-fokot 800 méteres magasság alatt. Az előrejelzés szerint a hőhullám legalább csütörtökig kitart, és 37 fokos csúcshőmérséklet is várható.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK