Zöldmánia

Felfüggesztettek egy hazai akkumulátorgyárat

Hatszor büntették meg az akkumulátor-újrahasznosító gyárat Bátonyterenyén, de ez sem volt elég, hogy a cég betartsa a szabályokat.

Határozatlan időre felfüggesztette egy akkumulátorfeldolgozó működését a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal kedden. Közleményükben azt írták, hogy egy bátonyterenyei üzemről van szó. Konkrétan nem nevezték meg a céget, de a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. a településen adott át 2021 nyarán akkumulátor-újrahasznosító gyárat. A kormányhivatal kiemelte: a vállalat a környezetet nem szennyezte, de sorozatosan megszegte a működéssel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szigorú előírásokat.

A működés felfüggesztéséről szóló döntést nem azonnal érdemelte ki a cég. Ezt csak azt követően helyezték kilátásba, hogy a hatóság a törvény által előírt fokozatosság elvét figyelembe véve előtte hat alkalommal összesen közel 100 millió forintra büntette a vállalkozást. A a bátonyterenyei üzemet a kormányhivatal és a társhatóságok folyamatosan ellenőrizték az elmúlt időszakban is. A vizsgálatok szerint a vállalkozás rendszeresen megsértette a hulladék telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírásokat, nem megfelelően vezette a dokumentációt, de előfordult az is, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel.

A rendelkezésre álló eredmények szerint a szabálytalanságok környezetszennyezést nem okoztak. Csakhogy mivel az előírások súlyos megsértése veszélyeztette a biztonságos működést, ezért a hatóságok a fokozatosság elve alapján egyre nagyobb bírságokat szabtak ki, végül pedig elrendelték az üzem tevékenységének felfüggesztését is. „A munkavégzés az üzemben akkor indulhat újra, ha a cég megteremti a jogszerű működés feltételeit, amelyhez a jogszabályoknak megfelelő módon szükséges rendeznie a túltárolt hulladék helyzetét is” – mutattak rá.

(forrás: vg.hu, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK