Zöldmánia

Szigorodik a londoni közlekedés

Keddtől csak akkor hajthatunk be autóval ingyenesen Londonba, ha a járművünk megfelel bizonyos környezetvédelmi előírásoknak.

Az angol fővárosban kiterjesztették a korábban csak a belvárosra vonatkozó alacsony kibocsátású zónát (Ultra Low Emission Zone, ULEZ) London egész területére, az intézkedés pedig nemcsak a helyi lakosokra, hanem a turistákra is vonatkozik.

A rendelkezés életbeléptetését követően csak azok a járművek hajthatnak be ingyenesen Londonba, amelyek megfelelnek bizonyos emissziós előírásoknak. Az előírásoknak nem megfelelő autók vezetőinek napi 12,50 fontot (5560 forintot) kell fizetniük. Ennek elmulasztása esetén 180 fontos (80 ezer forintos) bírságra számíthatnak. Mindez a turistákra is vonatkozik: ha járműveik meg is felelnek a környezetvédelmi előírásoknak, akkor is előre be kell jelentkezniük a rendszerbe.

Sadiq Khan londoni főpolgármester elmondta, hogy az összes jármű 90 százaléka már megfelel az ingyenes behajtásra jogosító kibocsátási előírásoknak. A többi autó utólagos átalakítására vagy új autó beszerzésének a támogatására pedig 160 millió fontos alap áll rendelkezésre.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK