Zöldmánia

Görög megoldás a klímaváltozásra

A görögök drónos megfigyelőrendszert és mobilappot vetnek be a klímaváltozás ellen.

Athén kifejlesztette az Extrema Athens nevű, ötpercenként frissülő mobilapplikációt, amely segít a lakóknak elkerülni a város azon pontjait, ahol a legnagyobb a hőguta kockázata. Szintén jelölik a városban lévő hűvösebb helyeket, amelyek átmeneti menedéket jelenthetnek a hőség elől. Ezenkívül az Exterma azt is elárulja, hogy melyik sétaútvonal mellett van a legtöbb árnyékot adó fa.

A főváros vezetése minden kerületben létrehozott légkondicionált „hűsölőközpontokat”, amelyek szintén megtalálhatók az appban. Az idén nyáron több héten is 40 Celsius-fok fölött volt a hőmérséklet, ezért a kormány azt tanácsolta a lakosságnak, hogy csak akkor menjenek ki a szabadba, ha ez elkerülhetetlen, Athén nevezetességeit pedig a nap legmelegebb részében lezárták a turisták elől.

Szintén komoly károkat okoztak az erdőtüzek Görögországban, ezért néhány külváros lakói a saját pénzükből drónos előre jelző rendszert építettek ki, ami segíthet azonnal észlelni, így még a kezelhetetlenné válása előtt megállítani az erdőtüzeket.

Az erdőtüzek állandó problémát jelentenek nyaranta, ezért is lett hamar népszerű az állandó drónos megfigyelés ötlete. Van olyan negyed, ahol már 320 fős online csoport jött létre a probléma kezelésére. Felbéreltek egy céget, amely hőérzékelő kamerákkal felszerelt nagy hatótávolságú drónokból épít korai előrejelző rendszert a tüzek gyors észlelésére.

A rendszer nonstop működik, a látótávolságon túli repülésre kiképzett drónpilóták hatórás műszakokban váltják egymást, a drónok élő képeket küldenek és érzékelik a hőmérséklet-változásokat, riasztva kezelőiket a tűz terjedése előtt.

Ez egy kipróbált, bevált rendszer, amely már tavaly működött több dél-athéni tengerparti külvárosban. A meglévő rendszer már tizenkét alkalommal figyelmeztetett erdőtűzre, volt, ahol hat tűzfészket oltottak ki, kevesebb mint 40 perc alatt odaérve egy egyébként nehezen megközelíthető helyre.

Az üzemeltetéshez különböző hatósági engedélyek szükségesek, illetve koordinálni kell a működtetést. Ugyanakkor némi továbbgondolással a rendszer segítséget nyújthat más típusú természeti katasztrófáknál vagy akár közlekedési baleseteknél is – írta a player.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK