Zöldmánia

Így lehet meggazdagodni a klímaváltozáson?

Van egy kötvény, amely nem a károkat enyhíti, ehelyett egy extrém időjárási esemény bekövetkezésekor fizet.

A paraméteres kötvények nem a devizapiaci hullámok vagy az részvényárfolyamok volatilitása ellen adnak biztosítékot, hanem a globális éghajlatváltozással összefüggő extrém időjárási eseményekre kínálnak kényelmes fogadásokat.

A bonyolult és apró betűs kitételektől terhelt hagyományos kárbiztosításokkal ellentétben egy-egy könnyen számszerűsíthető eseményt piacosítanak. Például, hogy a szél sebessége egy adott helyen egy bizonyos szint fölé emelkedik vagy az árvíz elér egy előre meghatározott magasságot. Ráadásul az adatok harmadik felektől származnak, például a kormányzatok időjárási ügynökségeitől.

Az ideális paramétereskötvény-termékek a korábban nem tapasztalt hőségre vagy sosem látott vízszintekre való fogadások. Könnyű a kötés, gyors a kifizetés, nincs szükség kárszakértőkre, nincsenek felesleges jogviták, olyan egyszerű az egész, mint egy határidős ügylet.

A mostani extrém hőség idején megnőtt a hívások száma, az ingatlanbiztosítási piac ugyanis nehezen áttekinthető, ezért az emberek egyszerűbb alternatívákat keresnek – mondta Matthew Dyk, a Gallagher Broker paramétereskötvény-üzletágának vezetője. Hozzátette: a vállalatok így olyan eseményeket is fedezhetnek, ahol a hagyományos biztosítás nem nekik fizetne.

Például egy szállodatulajdonosnak létkérdés, hogy egy közeli vidámpark vagy egy repülőtér működik-e. Jól modellezhető időjárási események, mondjuk havazás vagy vihar esetén várható a leállásuk, ami egy hotelnek forgalomcsökkenést jelent.

Így az is levezethető, hogy egy beruházás esetén milyen napi hőmérséklet esetén állítják le a munkálatok és vonulnak le a dolgozók a munkaterületről. Egy hőség okozta leállás miatti kiesés is könnyen fedezhető parametrikus kötvénnyel – írta a vg.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK