Zöldmánia

Az olaszok ügyesen kihasználják az éghajlatváltozást

Az elmúlt években több helyen jelentek meg déligyümölcs-ültetvények Olaszországban. A mangótermesztés virágzik az dél-európai államban.

A klímaváltozás miatt virágzik a mangótermesztés Olaszországban: Szicíliában több mint ezer hektáron termesztik az egzotikus gyümölcsöt, amelynek a betakarítása most kezdődött el. Az elmúlt években jó néhány helyen megjelentek déligyümölcs-ültetvények Olaszországban: Szicíliában, Pugliában és Calabriában egyre több Ázsiából és Latin-Amerikából származó gyümölcsöt termesztenek, köztük banánt, mangót, avokádót, maracuját és licsit.

Az észak-olaszországi mezőgazdaság arculata is változik: a Pó folyó menti síkságon egyre nagyobb területet foglal el a búza és a befőzőparadicsom, a szőlőszüret ideje pedig egy hónappal előbbre került, és a hagyományos szeptemberi kezdettel szemben már augusztus elején indul a betakarítás.

A meleg időjárás a szőlőültetvények eloszlását is megváltoztatta, és most már magasabb területeken – például az alpesi Valle d’Aosta régióban található Morgexben és La Salléban – is sikerrel termesztenek szőlőt.

Ezzel egy időben az olívaültetvények északi határa kitolódott, és elérte az Alpokat. Jelenleg a lombardiai alpesi régió, Sondrio a legészakibb olasz olívaolaj-termelő megye. Az elmúlt tíz évben a Valtellina legnaposabb hegygerincein az olajbogyó-ültetvények területe nulláról csaknem harmincezer négyzetméterre nőtt.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK