Zöldmánia

Talán még megmenthető az Antarktisz

Egy friss kutatás szerint még menthető a helyzet, de nem sok hiányzik ahhoz, hogy visszafordíthatatlan legyen.

A klímaváltozás hatásait vizsgáló Potsdami Kutatóintézet megállapította, hogy a gleccserek olvadása egyelőre nem tűnik visszafordíthatatlannak, ugyanakkor arra jutottak, hogy ha a globális felmelegedés mértéke nem változik, akkor a Nyugat-Antarktisz jegének olvadását hamarosan képtelenség lesz megállítani.

„Mivel az elmúlt években egyre több jég veszett el az Antarktiszon, aggodalomra adott okot, hogy vajon nem lépte-e már át a fordulópontot, és nem következik-e be visszafordíthatatlan, hosszú távú jégkár” – magyarázta Ronja Reese, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet (PIK) és a Northumbria Egyetem kutatója.

„A vizsgálataink eredményei két üzenetet közvetítenek: először is, míg több antarktiszi gleccser jelenleg visszahúzódik, nem találjuk a jelét annak, hogy ennek az üteme jelentősen növekedne, ami megnyugtató. A számításaink azonban azt is mutatják, hogy ha az éghajlat jelenlegi állapota tartósan fennmarad, akkor a nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása visszafordíthatatlan lesz” – tette hozzá.

A tengeri jég csökkenése katasztrofális károkat okoz a helyi élővilág, például a császárpingvinek szaporodásában. Bár még nincsenek jelei a visszafordíthatatlan visszahúzódásnak, hamarosan elérhetjük azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút. „Hacsak nem akarjuk, hogy a jövőben még több ilyen dolog történjen, akkor tényleg el kell kezdenünk a szén-dioxid-mentesítést. Ez még önmagában nem jelent megoldást, de egy olyan lépés, amelyet feltétlenül meg kell tennünk” – mondta Martin Siegert sarkkutató.

Az Antarktisz teljes olvadása lassú, több száz éves folyamat lenne, de több méteres globális tengerszint-emelkedést okozna. És emögött csupán emberi tevékenység áll – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK