Zöldmánia

Így repülhetünk környezetbarát módon

Ha repülőjegyet veszünk, egyre többször találkozhatunk a SAF kifejezéssel. Ez egy újabb lépés lehet a környezetbarátabb repülés felé.

A SAF a Sustainable Aviation Fuel, azaz a fenntartható repülőgép-üzemanyag rövidítése. Lényegében olyan nem kőolajalapú, környezetbarát, jóval kisebb károsanyag-kibocsátású üzemanyagról van szó, aminek az előállítása sem hagy akkora ökológiai lábnyomot, mint a hagyományos üzemanyagoké. Az is fontos szempont, hogy a termeléséhez nem zsákmányolják ki az embereket, hanem kifejezetten jó gazdasági és társadalmi hatással van a benne részt vevő közösségekre.

A SAF nyersanyagforrása rengeteg minden lehet, például étolaj, otthoni hulladékok (csomagolóanyagok, papírok, textíliák), mezőgazdasági és erdészeti hulladékok (fahulladék), nedves hulladékok (például trágya vagy szennyvíziszap), energianövények (amiket azért termesztenek, hogy biomasszaként használják fel azokat), ezáltal nem annyira földrajzi helyhez kötött, mint a fosszilis üzemanyagok. A legtöbb SAF vegyíthető a hagyományos üzemanyagokkal, ezért nincs szükség semmilyen módosítás a repülőgépeken, illetve a reptereken, hogy használni lehessen.

Környezetvédelmi szempontból a legnagyobb előnye, hogy jóval kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár ezzel repülni attól függően, hogy miből és milyen technológiával állították elő. Egyes esetekben a SAF használata a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest 80 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járhat, beleértve az előállítást és a felhasználást is.

Ezenkívül a SAF-gyártáshoz felhasználható energianövények termesztése hatékony módja a mezőgazdasággal foglalkozó közösségek támogatásának. Ez esetben fontos, hogy az ilyen növények termesztése ne okozzon kárt a környezetnek, például ne kelljen fákat kivágni miattuk.
Ráadásul ez az üzemanyag a gépek teljesítményét is növeli. A kevesebb aromás komponenst tartalmazó SAF tisztábban ég a repülőgép-hajtóművekben, ami lehetővé teszi, hogy a gépek még nagyobb teljesítménnyel működjenek, mint a hagyományos üzemanyaggal – írta a blog.wecotravel.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK