Zöldmánia

Eltűnhetnek az olcsó kínai ruhák?

A ruhaipari multik előszeretettel gyártatnak Ázsiában, ahol azonban az egyre gyakoribb hőhullámok és áradások komoly problémákat okoznak.

A rendkívüli hőség és a rendszeres áradások miatt 65 milliárd dollárral csökkenhet a ruházati cikkeket gyártó ázsiai országok exportbevétele az évtized végéig. Legalábbis ezt állapította meg egy friss kutatás, amelyet a Cornell University és a Schroders brit vagyonkezelő társaság készített el.

A tanulmány négy, a világ ruhaipara szempontjából kulcsfontosságú ázsiai országot vizsgált: Bangladest, Kambodzsát, Pakisztánt és Vietnamot. A gyártók közül pedig hat nemzetközi céggel foglalkozott. A vizsgálat alapján mind a hat profitkiesésre számíthat a globális felmelegedés miatt. Az említett négy ország a világ ruházati exportjának a 18 százalékáért felelős, a szektorban több mint 10 millió ember dolgozik a térségben, az ő munkájuk pedig további milliók megélhetését biztosítja.

A globális felmelegedéssel járó egyik probléma az, hogy az egyre gyakoribb hőhullámok veszélyesek a munkások egészségére, így a trópusi gyárakban kevesebbet tudnak majd termelni a következő időszakban. A gyakori árvizek miatt pedig egyes gyárakat be is kell majd zárni. A tanulmány szerint 65 milliárd dolláros exportbevétel-kiesés 22 százalékos visszaesést jelent az ágazat számára 2025 és 2030 között, és a globális felmelegedés miatt 950 ezerrel kevesebb munkahely lesz a térségben, mint amennyire szükség lenne.

A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben ez a probléma egyre égetőbbé válik. Jelenleg azonban az éghajlatváltozás elleni harc csak a kibocsátáscsökkentéssel, az újrahasznosítással foglalkozik, arra nagyon kevesen gondolnak, hogy hogyan lehet alkalmazkodni a változó körülményekhez. „Nagyon kevés adat áll rendelkezésre ezzel kapcsolatban. Néhány cég azt sem hozza nyilvánosságra, hogy hol vannak a gyárai a beszállítóinak” – magyarázta Angus Bauer, a Schroders fenntartható fejlődéssel foglalkozó kutatócsoportjának vezetője. Márpedig így vajmi keveset lehet tenni az üzemek és még inkább az ott dolgozók védelmében – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK