Zöldmánia

Az olasz Alpokban is nehezebb lesz a síelés

Száz éven belül teljesen eltűnik az olasz Alpok legnagyobb gleccsere, az Adamello, ha az emberiség nem állítja meg a globális felmelegedést.

A kutatók minden évben felmásznak a meredek csúcsokra, hogy nyomon tudják követni a jég visszahúzódását. Számításaik szerint a 19. század végétől máig körülbelül 2,7 kilométert veszített a gleccser. Az elmúlt öt évben 15 méter volt az átlag, de csak tavaly 139 méter tűnt el. Az Alpok többi gleccseréhez hasonlóan az Adamello környékén is egyre kevesebb hó hullik. Tavaly a korábban megszokott mennyiség mindössze fele esett.

„A gleccsereknél jól látszik a klímaváltozás hatása. A tudatosság növekszik, különösen a fiatalok körében. Ez reményt ad, de az éghajlatváltozás üteme nagyon gyors, és nem biztos, hogy a mi tempónk felveszi vele a versenyt” – magyarázta egy környezetvédelmi szervezet, a Legambiente munkatársa, Vanda Bonario.

A tavalyi nyár különösen nagy károkat okozott az európai hegyekben. A svájci Alpok egyetlen év alatt elveszítette a jégmennyiségének hat százalékát – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK