Zöldmánia

Ide utazik, aki igazán környezettudatos

Az emberek többsége hajlandó többet fizetni az utazás során, ha azzal olyan szolgáltatásokat vehet igénybe, amelyekkel csökkentheti az utazása környezeti lábnyomát.

Az Euromonitor International globális piackutató cég 2023-as Fenntartható Utazási Indexében 99 országot vizsgált. A vállalat ezek közül azonosította, hogy melyik volt a világ 20 legfenntarthatóbb országa turisztikai szempontból 2022-ben. A mutató 56 indikátort vesz számításba, amelyeknek három fő típusa létezik. Olyan mutatók, amelyek a célállomáson élők boldogságának, egyenlőségének és társadalmi igazságosságának mértékét jelzik. Emellett olyanok, amelyek számszerűsítik az idegenforgalom helyi környezetre gyakorolt hatásait. Továbbá olyan mutatók, amelyek a turizmus általános állapotát, így például az infrastruktúra minőségét vagy a nemzetközi kereslettől való függést jelölik.

A világ legfenntarthatóbb utazási célpontja három kivételével Európában tálható. Az index alapján Svédország áll az élen. A skandináv állam célja, hogy az évtized végére a világ legfenntarthatóbb és legvonzóbb innovációs célpontjává tegye az országot. A svédek ennek megvalósításába rengeteg időt és pénzt fektetnek. Stockholm tömegközlekedése 2017 óta csak megújuló energiát használ, valamint az állam több mint 250 szállodát és szálláshelyet ösztönöz a Nordic Ecolabel szigorú környezetvédelmi tanúsítvány követelményeinek való megfelelésre.

A második helyen Finnország, a harmadikon Ausztria található, és ez utóbbi a társadalmi fenntarthatóság szempontjából az első helyen végzett. Ez magában foglalja az egyenlőségre, a tisztességes munkahelyekre, a jövedelem igazságos elosztására, az alapvető szükségletekhez való hozzáférésre, az egészségügyre és a befogadásra való összpontosítást.

A 10 legfenntarthatóbb ország

 1. Svédország
 2. Finnország
 3. Ausztria
 4. Észtország
 5. Norvégia
 6. Szlovákia
 7. Szlovénia
 8. Izland
 9. Lettország
 10. Svájc

A 2023-as Fenntartható Utazási Index a tavalyi év tíz legfenntarthatóbb városi úti célját is sorra vette. Ezek földrajzi eloszlása már diverzifikáltabb: egy Ausztráliában, hét Európában, kettő pedig Észak-Amerikában található. Melbourne azzal emelkedett ki, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez megújuló energiaforrások felhasználására alakított át épületeket, zöldítette az utcáit, továbbá több ismeretterjesztő rendezvényt tartott a karbonsemlegességről. Az ausztrál város klíma- és biodiverzitási vészhelyzetet hirdetett, hogy 2040-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Ennek érdekében 2026-ig tartó programot indított, aminek a kulcsa a villamosításra való áttérés és a megújuló energiaforrások, például a napelemek alkalmazása.

A világ legfenntarthatóbb városai

 1. Melbourne
 2. Madrid
 3. Sevilla
 4. Stockholm
 5. Tallinn
 6. Torontó
 7. Mallorca
 8. Las Vegas
 9. Lisszabon
 10. München

A turisták közel 80 százaléka legalább tizedével hajlandó többet költeni, ha azzal kisebb környezeti lábnyomot hagy maga után. Sőt, az utazók 41 százaléka akár 30 százalékkal is hajlandó többet költeni kaland- és ökoturizmus céljából. Ez pedig jelentős szám, figyelembe véve azt, hogy a megélhetés a világ nagy részén nehezebb lett – írta a vg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK