Zöldmánia

Extrém helyre is telepítettek napelemeket

A Spitzbergákon fél évig sötét van, de így is van értelme napkollektorokra költeni, mert legalább a fennmaradó időben kevesebb gázolajat kell elégetni.

Átadták a világ legészakibb napelemparkját a Norvégiához tartozó Spitzbergákon. Bár a szigetvilágban az év felében fel sem kel a nap, a kollektorok így is jó szolgálatot tesznek. Egy olyan régi expedíciós rádióállomás ellátásáért felelnek majd, amely mára turistalátványosság lett.

A 360 panel a telep áramfogyasztásának felét lesz képes fedezni. Ez azért nagy dolog, mert az északi sarktól 1300 kilométerre képtelenség villamos rendszert kiépíteni, így szinte minden dízelgenerátorokkal üzemel.

A kivitelező elmondta, hogy bár a Spitzbergákon fél évig folyamatosan világos van, a fehér hó összegyűjti és koncentrálja a fényt, ráadásul a hidegben a panelek is jobban működnek. Norvégia Európa legnagyobb olajkitermelője, így nem szenved üzemanyaghiánytól, viszont a globális felmelegedés legfőbb elszenvedője is. Így választania kell a gleccserek megmaradása és a fosszilis tüzelőanyagok használata között – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK