Zöldmánia

Átszínezi a tengereket a klímaváltozás

A globális felmelegedés az óceánok és tengerek kék színét is meg tudja változtatni. A kutatók szerint 2100-ra az óceánok színe zöld lehet.

Az óceánok, tengerek színének megváltozásáért a globális felmelegedés okolható. Ezeket azért érzékeljük kéknek, mert amint a fény visszaverődik, majd áthalad a vízen, az kék színt ver vissza a szemünkbe. De a mikroszkopikus algák és a fitoplanktonok típusának és mennyiségének változása színeltolódást hoz létre. Emiatt látjuk az óceánokat zöldnek, vörösnek vagy barnának.

A tudósok 20 évnyi műholdfelvétel elemzése során egy érdekes dologra lettek figyelmesek, a hatalmas kékség mintegy 56 százaléka zöldebb árnyalatot öltött. A tudósok most megpróbálják felhasználni ezeket a mikroszkopikus üledékeket az éghajlatváltozás jobb előrejelzéséhez.

Az óceánok színe az elmúlt években az éghajlattudomány létfontosságú mérőszáma lett, mivel nehéz, ha nem lehetetlen megmérni a felszíni hőmérsékletet a világ hatalmas óceánjain. Ehelyett az egyenletek a színt hozzákapcsolják a hőmérséklethez, és a műholdfelvételeket hőtérképekké alakítják.

Azon túl, hogy a szín változik, az eltolódás az óceánok táplálékláncában is megmutatkozik, és az is biztos, hogy a fitoplanktonok annál inkább elpusztulnak, minél melegebbek lesznek a nagy víztömegek – írta a koponyeg.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK