Zöldmánia

Elmarad az idei síszezon?

Az alacsonyabban fekvő francia síterepeken nem nyitnak ki az idei síszezonra, és szerelik le a felvonókat is.

Mivel a természetes hó egyre kevesebb az Alpok alsóbb régióiban, a hóágyúzás pedig költséges, ezért a legborúlátóbb forgatókönyv szerint az évszázad végére Európa egész területén véget érhet a síelés.

A francia Alpokban található La Sambuy városának síközpontja, amely nincs messze a Mont Blanc-tól, úgy döntött, ideje befejezni, és az idén már nem indítják be a felvonókat. Mindennek az oka, hogy nincs elég hó, és mert a korábban december elejétől március végéig tartó szezon az utóbbi években alig pár hetesre rövidült. Jacques Dalex, La Sambuy polgármestere a CNN-nek elmondta, hogy a 2022–2023-as szezonban mindössze négy hétig volt hó, és akkor is kevés, tehát a felvonókat nem érte meg üzemeltetni – a téli szezonban jó félmillió eurós veszteséget könyvelhettek el.

La Sambuy városi tanácsa augusztusban döntött a síközpont bezárása mellett, a felvonókat pedig mielőbb el kell bontaniuk. Dalex azt mondta, hogy az üdülőt átpozicionálják nyári vakációkra, és a túrázókat próbálják odacsalogatni.

La Sambuy mellett a szintén a francia Alpokban lévő Saint-Firmin tavaly húzta le a rolót. A sor a korábbi éveket tekintve ennél is hosszabb, a Mountain Wilderness nevű francia gyökerű környezetvédő egyesület szerint 2001 óta 22 felvonót szereltek le Franciaországban, és becslések szerint további 106-ot egyáltalán nem használnak az ország 59 helyszínén – írta a hu.euronews.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK