Zöldmánia

Rájár a rúd a német autósokra

Hannover vezetése nem kíván korlátozásokat bevezetni, 2030-ra az autók teljes tiltása a cél, felszámolják a városban az összes parkolóhelyet.

Alsó-Szászország fővárosának városvezetése radikális tervet valósítana meg a következő években. Egy szinte teljesen autómentes városközpont létrehozása a cél, felszíni parkolóhelyek, közlekedési lámpák nélkül. A felszabadult területet üzletek és éttermek számára adnák át.

Az 500 ezres város főpolgármestere, Belit Onay 2030-ra nagyjából négyezer parkolóhelyet szüntetne meg, de a stratégia részeként megoldanák az autóval közlekedést is. A meghirdetett koncepció lényege, hogy a város központja felé tartó és nem ott lakó autósokat zsákutcákon keresztül közvetlenül tizenegy parkolóházba irányítanák.

Célforgalom, a belvárosban lakók, taxik, futárok, mozgáskorlátozottak számára lehetőség lesz autóval bejutni a városközpontba, de az átmenő forgalmat teljesen megszüntetnék az évtized végére. A továbbra is járható utcákban 20 vagy 30 km/h-s sebességkorlátozást vezetnek be. Ezzel párhuzamosan kerékpárutakat építenek és több ezer kerékpárparkoló helyet alakítanak ki.

A koncepciót a hannoveri városi tanács bizottságai fogják megvitatni, a tervnek vannak ellenzői. A bírálók szerint a németek autóval akarnak közlekedni, és a tiltás csökkenti a belváros elérhetőségét, így kárt okoz a helyi vállalkozóknak, és fokozza a belváros kiüresedését – írta a turizmusonline.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK