Zöldmánia

Ezek a legfenntarthatóbb hazai úti célok

Az Innotime Hungary felmérése azt is vizsgálva, hogy miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget Magyarországon.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy miközben a válaszadók mintegy 38 százaléka számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek nincs elég információja ahhoz, hogy ebben a kérdésben bármit is nyilatkozni tudjon, ami azt mutatja, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség ebben a témában – írta a turizmusonline.hu.

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége. Sokkal kevesebben gondolták azt, hogy a településvezetésnek kellene tenniük valamit ezekért a célokért, és még kevesebben vélik azt, hogy az utazó saját maga is felelős a fenntarthatóság biztosításáért.

Ezt erősíti az, hogy a válaszadók 54 százaléka csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úti célokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során, és csak a 15 százalékuk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében. Jelenleg a válaszadók 45 százaléka számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úti cél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a kedvezőtlen környezeti hatások csökkentését, bár reményt keltő, hogy további 29 százalékuk az ilyen úti célokat preferálja, ha árban elérhető.

A szolgáltatói felelősségre hívja fel a figyelmet, hogy a válaszadók 29 százaléka tudatosan keresi a fenntartható szállásokat. Ennél magasabb azoknak az aránya (38 százalék), akik ezt a szempontot figyelmen kívül hagyják, további 25 százalékuk pedig nem tudja, hol szerezhet erről információt.

A kutatás másik fontos kérdésköre, hogy a válaszadók mit tekintenek fenntartható úti célnak. Elsősorban a természetjáráshoz (67 százalék), illetve a falusi térségekhez kötődő (54 százalék), valamint anyagilag elérhető (34 százalék) térségekre tekintenek így. A fenntartható úti célok rangsorának kialakításakor egyenként lehetett voksolni Magyarország kiemelt turisztikai területeire. Ezek alapján alakult ki az alábbi sorrend:
1. Tokaj-Hegyalja (51 százalék)
2. Hévíz (44 százalék)
3. Esztergom és a Dunakanyar (43 százalék)
4. Balaton (38 százalék)
5. Eger (30 százalék)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK