Zöldmánia

Esőkert létesült a főváros szomszédságában

A Szentendrén esőkerttel lehetővé válik, hogy a Barackvirág utcán levezetett esővíz hasznosuljon, az esőkert helyben tartja, szűri és tisztítja a csapadékvizet.

A Városrészi Költségvetés 2021-es programban megvalósult „száraz lábbal a Duna-partra” ösvény mellett jelenleg is van egy árok. Az árok talajszerkezetének átalakításával és a telepített növényzettel az árok a jelenlegihez képest lényegesen több víz elnyelésére és talajban tárolására lesz képes. A hagyományos árkokhoz képest az esőkertek átlagosan 2-2,5-szer több csapadék hasznosítására alkalmasak. Az esőkert élőhelyet biztosít növények és sokféle állat számára, ezzel javítva az ökoszisztéma állapotát. Jó vízmegtartó képessége miatt szárazság esetén tovább képes a környezetében lévő növényzet számára biztosítani a vizet. A dús növényzete a szén-dioxid megkötését is segíti, hatékony oxigéntermelő, a növények párologtatása hűti a levegőt. Az útburkolatról, a háztetőkről összegyűlő szennyeződésektől megtisztítja a vizet, így csökkenti a Duna szennyezését.

A 120 köbméteres árok alján három zsalukő vízlépcsőt alakítanak ki, közötte 30 cm-es kulékavicsréteggel és 80-100 cm-es komposztos termőföld-talajkeverékkel. Négy fát ültetnek az esőkert területére. Több mint ötszáz tő, tizenkét fajta rézsűfogó és közel ezer tő tizenhét fajta esőkerti növényt telepítenek.

Az esőkert kivitelezésével lezárul az európai uniós forrásból finanszírozott, 122 milliós támogatást nyert Petyina városrész esőkert kialakítása és csapadékvíz-elvezetése, Barackvirág utca című projekt. A 2,6 hektáros terület csapadékvízel-vezetési problémáit megoldó Barackvirág utcai esővíz-elvezető rendszer kiépítése már tavasszal befejeződött. A közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt került sor ősszel az esőkert kivitelezésére. Ha befejeződik az árok átalakítása, akkor ezzel Szentendre közterületén első alkalommal létesül esőkert a klíma- és környezetvédelmet, vízmegtartást szolgálva – írta a szentendre.hu.

(fotó: szentendre.hu)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK