Zöldmánia

Tisztábbak lesznek a hazai erdők?

Sok erdőt csúfítanak az eldobott gumiabroncsok, ám októbertől nem kell fizetni a leadásukért.

Júliusban elindult Magyarországon az új hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek egyik eleme a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak a szennyező fizet elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért. Az egyes termékkategóriákra speciális szabályok vonatkoznak, például a gumiabroncsokra is.

A hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a Mohu Mol Zrt., illetve alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik.
A szükségtelenné vált gumikat eddig is le lehetett adni, például a gumisoknál, akik viszont ezért pénzt kértek, hiszen tőlük is pénzért vették át a hulladékkezelők. Attól, hogy már ingyen meg lehet szabadulni az egyébként veszélyes hulladéknak számító gumiktól, a jogalkotók azt remélik, hogy kevesebb lesz az országban az illegálisan lerakott hulladék és nő az újrahasznosítási arány.

Itt található a különböző hulladékfajtákat átvevő Mohu-telephelyek listája – Budapesten például csak egy helyen veszik át a gumit, de a forgalmazóknál is leadhatók a használt abroncsok, tehát tényleg csak szándék kérdése, hogy legálisan és környezetbarát módon szabadulunk meg tőlük.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK