Zöldmánia

Újabb látványosságért kell fizetniük a turistáknak

Turistaadót vezetnek be Japán egyik legnépszerűbb attrakciójánál a fenntartható turizmus érdekében.

A japán Hirosima prefektúra területén található Hacukaicsi városa ad otthont az ország egyik legnépszerűbb látványosságának, az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható icukusimai szentélynek. A város most idegenforgalmi adót vezet be a fenntartható turizmus érdekében. Október 1-jétől 100 jent – nagyjából 250 forintot – kell fizetniük az icukusimai szentélynek otthont adó Mijadzsima szigetre látogatóknak. Az adót a kompjegy mellé számítják fel. A látogatók választhatják az 500 jenes (1250 forint) éves adót is.

A város azt tervezi, hogy a bevételt a turisztikai információs pultok és illemhelyek karbantartására, a kulturális értékek, a történelmi épületek megőrzésére, a természet megóvására és az ökoturizmus népszerűsítésére fordítja. A város három évvel ezelőtt végzett felmérése szerint a Mijadzsima turistáinak mintegy 93 százaléka támogatta az adó bevezetését. A szigetre látogatók száma 2021-ben a járvány miatt 1,8 milliós mélypontra esett vissza, tavaly már 2,8 millióra emelkedett, és az idén várhatóan meghaladja a négymilliót.

Az elmúlt években egyre több úti célnál vezetnek be idegenforgalmi adót, ezzel próbálva védekezni a túlturizmus ellen, illetve tenni a fenntartható turizmusért. Velencében megszavazták az 5 dolláros turistaadót, Bhután pedig nemrég csökkentette a turistáknak felszámított napi 200 dolláros díjat 100-ra – írta a turizmus.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK