Zöldmánia

Már az űrszemét miatt is jár a bírság

A Dish műholdas szolgáltatónak 150 ezer dolláros büntetést kellett fizetnie egy alacsony műhold miatt.

A világon először bírságoltak űrszemét miatt, az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) ugyanis közölte, mivel a Dish műholdas szolgáltatónak nem sikerült megfelelő módon leállítania a 2022-ben pályára állított EchoStar–7 nevű műholdat, ezért 150 ezer dolláros, azaz nagyjából 55 millió forintos bírságot szabtak ki a vállalatra.

Pedig a Dish 2012-ben ígéretet tett arra, hogy a leselejtezett műholdat 300 kilométerre a működési keringési pályája fölött helyezi el, de mivel kevés lett az üzemanyag, a mesterséges égitestet végül alacsonyabb, 120 kilométeres magasságon hagyta sorsára. Vagyis a vállalat az előírt magasságnál alacsonyabbra helyezte az eszközt, ami így felveti az űrszemét problémáját. Az űrben keringő hulladékok veszélyeztethetik például az űrhajókat.

„A műholdas műveletek elterjedésével és az űrgazdaság felgyorsulásával meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a szolgáltatók betartják a rájuk vonatkozó kötelezettségeket” – mondta az FCC vezetője, aki áttörő jelentőségűnek nevezte a szankciót.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK