Zöldmánia

Tragikus állapotban Bosznia egyik legnagyobb folyója

Teljesen fehér lett a Neretva folyó bosznia-hercegovinai szakaszának egy része az Ulog nevű hőerőmű építési munkálatai miatt.

A hőerőmű építése miatt már többször elpusztultak a halak a folyó néhány kilométeres, érintett szakaszán. Vladimir Topic, a boszniai Környezetvédelmi központ vezetője az N1 regionális hírtelevízió beszámolója szerint közölte: a víz fehér és szennyezett, de egyelőre nem tudni, hogy valamilyen vegyi anyag került-e a folyóba, az viszont bizonyos, hogy az építkezésről származik a szennyezés.

„A halak a vízben pusztulnak el, a többi élőlény pedig a vízben és a víz környékén. Látható, hogy a halak oxigén hiányában kiugrálnak vízből. A szennyezés hatásai kilométerekkel lejjebb is érezhetők” – magyarázta.

A 225 kilométer hosszú, természetes állapotában zöld színű Neretva szinte teljes hosszában Bosznia-Hercegovinán keresztül folyik, csupán az utolsó 22 kilométeres szakasza található Horvátországban, ahol az Adriai-tengerbe torkollik. Az Ulog hőerőmű építése a Neretva felső szakaszán 2010-ben kezdődött, azóta a környezetvédők több alkalommal figyelmeztettek az építkezés környezetkárosító hatására.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK