Zöldmánia

Izgalmas projektben a Coca-Cola

Együttműködésbe kezdett a Coca-Cola HBC Magyarország és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amely a kávézás során keletkező zacc vizsgálatát és újrahasznosítását tűzte ki célul.

Ma Magyarországon a felnőttekg mintegy 80 százaléka napi rendszerességgel kávézik, évente 18 ezer tonna kávét fogyasztunk el, amiből több mint 14 ezer tonna kávézacc keletkezik. Ennek a döntő többsége pedig hulladék lesz.

A Coca-Cola HBC Magyarország 2020 óta a Costa Coffee, 2022 eleje óta pedig a Caffè Vergnano kizárólagos forgalmazója, és több mint 2200 vevőpartnerének értékesít kávét a vendéglátóiparban országszerte. A vállalat kutatást végzett vendéglátóipari partnerei körében a zacc felhasználásáról, hogy megismerje a szektor meglátásait és tapasztalatait.

A válaszadók 68 százaléka naponta kevesebb mint három kiló kávét használ fel, és 48 százalékuk a szemétbe dobja az ebből keletkező kávézaccot. Mintegy 10 százalékuk komposztálja a fontos mellékterméket, és bár minden tizedik szeretné újrahasznosítani a zaccot, ám erre egyelőre nincsen lehetősége.

A Coca-Cola, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem budai campusa az együttműködésükben azt vizsgálja, hogy miként adhatunk új életet a kávézásaink során keletkezett zaccnak. Az első fázisban a vendéglátóiparban keletkező kávézacc biztonságos visszagyűjtési rendszerének kidolgozását célozzák meg, az egyetem hallgatóinak bevonásával. A munka nem áll meg itt, a Coca-Cola reményei szerint a pályázaton beérkezett ötleteket később a gyakorlatban is hasznosítani tudják.

A novemberben záruló Zaccmentő hallgatói pályázat célja olyan megvalósítható, valós piaci környezetben helytálló és kreatív megoldások életre hívása, átgondolása, illetve kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a kávézacc visszagyűjtését és a feldolgozás helyszínére való eljuttatását oly módon, hogy az alapanyag értékessége ne sérüljön, a hasznossága megmaradjon. A pályázatra 27 hallgatói csapat jelentkezett, amelyeknek november közepéig van arra lehetőségük, hogy kidolgozzák ötleteiket, majd a zsűri elé tárják a megoldásaikat.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK