Zöldmánia

Ezek a legfenntarthatóbb hazai úti célok

Tokaj-Hegyalja lett a legfenntarthatóbb hazai úti cél egy online kérdőíves felmérés szerint. A második helyen Hévíz, a harmadikon Esztergom végzett.

A turisztikai és gazdaságfejlesztési stratégiák készítésével, piackutatással is foglalkozó Innotime Hungary elemzése szerint az 1007 fős primer felmérés az egyéni és közösségi felelősség kérdéskörét járta körbe, azt is vizsgálva, hogy jelenleg miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget ma Magyarországon, és mely térségekre tekintenek fenntartható úti célként a megkérdezettek.

A válaszadók csaknem 40 százaléka számára fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek ugyanakkor nincs elég információja ahhoz, hogy a kérdésben nyilatkozzon, ami azt mutatja, hogy sokkal intenzívebb kommunikációra lenne szükség a témában. A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

A megkérdezettek 54 százaléka csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úti célokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során, és csak a 15 százalékuk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében. A válaszadók 45 százaléka számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úti cél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését, bár reményt keltő a kutatás alapján, hogy további 29 százalékuk az ilyen úti célokat preferálja, ha árban elérhető.

A megkérdezettek elsősorban a természetjáráshoz (67 százalék), illetve a falusi térségekhez kötődő (54 százalék), anyagilag elérhető (34 százalék) térségekre tekintenek fenntartható úti célként.
A legfenntarthatóbb hazai úti cél Tokaj-Hegyalja lett, a második helyen Hévíz, a harmadikon Esztergom és a Dunakanyar, a negyediken Balaton végzett, az ötödik pedig Eger lett.

(MTI)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK