Zöldmánia

Január 1-jén indulhat egy napelemes pályázat

Húszezer háztartást szeretne támogatni a kormány abban, hogy napelemhez és energiatárolóhoz jusson.

Január 1-jén indul a 75 milliárd forintos megújuló energiás lakossági támogatási projekt a Napenergia Plusz Program. Ezen csak azok pályázhatnak, akik most adják be az igényüket háztartási méretű napelemes rendszer telepítésére, és már az új, bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek vele.

Ebben az új rendszerben a sokkal kedvezőbb – és a kormány által korábban teljesen kivezetni kívánt, végül mégis megtartott – éves szaldó helyett nem a háztartások által megtermelt, általuk felhasznált, illetve hálózatba betáplált elektromos energia mennyiségének különbsége alapján számolnak el, hanem pénzügyi alapon. A felhasználónak meghatározott árat – kilowattonként öt forintot – fizetnek majd a hálózatba táplált zöldenergiáért, a felhasználó pedig a fogyasztásának megfelelő mindenkori árat fizeti a szolgáltatónak.

Amikor kiderült, hogy öt forint lehet az átvételi ár, több szakmai szervezet figyelmeztetett, hogy energiatárolók telepítését célzó támogatási programok és egyéb kedvezmények nélkül ezzel az átvételi árral nem térül meg értelmezhető időben egy-egy ilyen háztartási napelemes beruházás. Úgy tűnik, ezt a felvetést meghallotta a kormány.

A programban napelemre és energiatárolóra együttesen lehetne pályázni, a beruházás árának 65 százalékát fizetné az állam vissza nem térítendő támogatásként. A 75 milliárdos program 20 ezer háztartást segíthet abban, hogy napelemeket és energiatárolót telepítsen. A projekt során legfeljebb 4 kW-os háztartási napelemes rendszereket és melléjük 8 kWh-nyi akkumulátor telepítését támogatják – írta a hvg.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK