Zöldmánia

Szigorítások jönnek Barcelonában

A katalán főváros újabb lépéssel igyekszik fellépni a környezetszennyezés ellen: csökkentik a város központi kikötőjébe befutó hajók számát.

Mostantól tízről hétre csökkentik az egy időben kiköthető tenger óriások számát Barcelonában. A környezetszennyezés csökkentése érdekében a központi kikötőben egyes mólók, például a Muelle Barcelona Norte északi és a World Trade Center kikötője egyáltalán nem fogad ilyen típusú hajókat, azoknak a déli kikötőben kell megállniuk. A lépés célja a káros gázkibocsátás csökkentése a városközpont közelében.

Az utasoknak így 30 percet kell majd transzferbuszokkal utazniuk a nyitva maradt mólokról a városközpontba. Az új szabályok várhatóan október 22-től lépnek életbe. Ada Colau, Barcelona polgármestere először 2019-ben tett ígéretet arra, hogy korlátozzák a városba érkező vízi óriások számát. „Több ezer ember érkezik egyszerre a hajókkal. A legtöbben csak néhány órát maradnak, ráadásul leginkább a belvárost keresik fel” – nyilatkozta.

Nem a katalán főváros az első, amely korlátozást vezet be: Velencében 2021-ben kitiltották az óceánjárókat a város központjából, míg 2023-ban Amszterdam hozta meg ugyanezt a döntést – írta a turizmus.com.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK