Zöldmánia

Végleg leáldozott az eldobható poharaknak?

Leszámol az eldobható kávéspoharak okozta problémákkal az írországi Killarney városa, ahol korábban évente mintegy 18,5 tonnányi gyűlt össze.

Az átállást három hónappal ezelőtt kezdték a Kerry megyei városban, ahol a turisták és a helyiek is rendszeresen vásárolnak kávét elvitelre. Az egyszer használatos poharakból keletkezett nyomasztó hulladékmennyiség miatt a helyiek úgy döntöttek, mindenhol bevezetik a 2 eurós kaucióért kapható, visszaváltható kávéspoharakat. Aki nem szeretne ezekért fizetni, a saját poharába vagy csészéjébe is kaphat kávét a város szállodáiban és kávézóiban.

A változás jelentőségét jól érzékelteti, hogy bár korábban szinte az összes köztéri szemetest csordultig töltötték a kis méretű poharak, illetve folyamatosan lehetett őket látni eldobálva az utak mentén, valamint a közparkokban, manapság már nem jellemző az ilyesmi.

Az eldobható kávéspoharak használatának megszüntetése nem ment könnyen. Mint azt a projekt kitalálói elmondták, sok vendéglátóhely üzemeltetője attól tartott, hogy elveszíti az ügyfelei egy részét. Akik továbbra is a kényelmesebb megoldást, vagyis az egyszer használatos poharakat választják, azok szívesebben mennek oda kávézni, ahol a régi rendszer szerint szolgálják ki őket, érveltek a 20-30 centes kávéspoharak megtartása mellett.

A kezdeményezés elindítói szerették volna meggyőzni mind a 21 Killarney-ben működő kávézót és szállodát, hogy csatlakozzon a környezetvédelmi célkitűzéshez. A július végén, vagyis a turisztikai főszezon közepén bevezetett változások előkészítését személyes beszélgetésekkel, oktató videókkal és hosszas tárgyalásokkal segítették, egy helyi hitelszövetkezet pedig 5 ezer eurót adományozott marketingcélokra.

Killarney sikerét igazolja, hogy már a város 50 helyi vállalkozása, köztük egy gyár is végleg száműzte az eldobható kávéspoharakat. A folytatás esélyeit növeli, hogy a Killarney-ben vásárolt többször használható kávéspoharakat Írország-szerte 400 helyen, egyebek mellett a dublini repülőtéren is vissza lehet váltani – írta a telex.hu.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK