Zöldmánia

Veszélyben a téli olimpia?

Az éghajlatváltozás hatásai miatt a NOB úgy határozott, hogy egyszerre ítéli oda a 2030-as és 2034-es téli olimpia rendezési jogát.

Ezt Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a szervezet végrehajtó bizottságának ülése után jelentette be. A hét év múlva sorra kerülő téli játékok rendezéséért Svédország, Svájc és Franciaország van versenyben, a 2034-es téli olimpiát pedig Salt Lake City látná vendégül, kifejezetten azért, hogy elkerülje a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia és paralimpia szponzorációival való ütközést.

A végrehajtó bizottság kettős odaítélésről szóló javaslatát az éves rendes közgyűlésnek kell jóváhagynia, ám ez várhatóan csupán formaság lesz.

A NOB-nak egyre szűkülnek a lehetőségei a téli olimpiák helyszínválasztása kapcsán. Bach szerint mindössze három kontinens 15 olimpiai bizottsága felel meg a követelményeknek, amelyek szerint rendelkezniük kell a havas sportágak helyszíneinek legalább 80 százalékával, és a klímaváltozás hatásait figyelembe véve is biztos rendező helyszínnek kell lenniük a havas versenyszámokat illetően a következő évtizedekben. „Nagyon gyorsan választ kell találnunk a klímaváltozás téli sportokra gyakorolt drámai hatásának kérdésére” – tette hozzá.

(MTI, fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK