Zöldmánia

Újabb adót kapunk az EU-tól

Tavaly merült fel az Európai Unió által javasolt karbonadó bevezetésének megszavazása, most pedig már részben életbe is lépett az új szabályozás.

A döntés értelmében hamarosan vámot kell fizetni az olyan importtermékek behozatala után, amelyeknek az előállítása nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár. Idesorolható az acél, a cement, a műtrágya, az alumínium, a hidrogén és a villamos energia behozatala is.

Az Európai Bizottság szerint a karbonadóra azért van szükség, hogy csökkentse a környezetszennyező anyagok behozatalát, így azok ne ássák alá a zöldátmenetet, a cél tehát az, hogy az unió gazdasága környezettudatosabb legyen. Az Európai Tanács és az Európai Parlament határozata szerint a szén-dioxid-vám első lépésben csak a behozatalra vonatkozó adatszolgáltatást írná elő az importőrök számára, vagyis mostantól kezdve jelenteni kell a behozott termékek előállítási folyamatához kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását, a fizetési kötelezettségek kezdetének idejét azonban csak a későbbiekben határozzák meg.

Az Európai Bizottság egyetért abban, hogy az új vám bevezetése harmóniában áll a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival, tehát a külföldi és belföldi cégek azonos elbírálásban részesülnek. Emellett az új szabály lehetővé teszi, hogy a cégekre kiszabott vámból levonják a külföldön már megfizetett szén-dioxid-árakat. Az EU 2026-ig még nem kezdi el szedni a szén-dioxid-kibocsátási díjakat – írta a hu.euronews.com.

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK