Zöldmánia

Jelentős a magyar cégek lemaradása

Komoly lemaradásban vannak a tőzsdén jegyzett magyar vállalatok a fenntarthatóság területén.

Az EY nemzetközi tanácsadó cég második éve készítette el az EU Taxonómia Barométer című tanulmányát, a kutatási mintában szereplő 17 ország 318 vállalatának 2022-es pénzügyi évre vonatkozó eredményei alapján. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, és ezért határozott lépéseket vár el a vállalatoktól annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a kitűzött klíma- és energiacélokat.

A 2021-ben bevezetett Taxonómia-rendelettel az EU létrehozott egy közös nyelvet, amely minden tagállamban egységesíti, mi minősül fenntartható gazdasági tevékenységnek. Az elemzés szerint a vizsgált 17 országban NFRD (nem pénzügyi beszámolási irányelv) hatálya alá tartozó 338 vállalat közül 320 tett közzé taxonómiai jelentést, hazánkban a tőzsdén jegyzett és NFRD köteles magyar vállalatok közül pedig hat.

Az EY felmérése szerint a hazai cégek árbevételének átlagosan akár a negyede származhatna fenntartható tevékenységből, a gyakorlatban ez mégis csupán 1 százalékot tesz ki, ezzel az uniós államok közül Magyarországon a legnagyobb az eltérés a potenciális és a tényleges fenntartható árbevétel között.

Amíg a vizsgált országokban a fenntartható tőkeberuházások átlagos aránya 15 százalékot ért el, addig hazánkban ez az érték az egyik legalacsonyabb, csupán 4 százalék volt. A fenntarthatónak ítélhető működési költségek (OpEx) átlagos aránya nemzetközi szinten 12, míg Magyarországon mindössze átlagosan 1 százalék volt.

(MTI, Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK