Zöldmánia

A tudósokat is meglepte a melegrekord

A globális hőmérséklet szeptemberben új rekordot döntött, ami megdöbbentette a tudósokat. Mindezért az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett az El Nino visszatérése a felelős.

Az eddigi legmelegebb szeptember a legmelegebb augusztust és a legmelegebb júliust követte, utóbbi volt a valaha mért legmelegebb hónap. A magas hőmérsékleti értékek világszerte hőhullámokat és erdőtüzeket okoztak. Az idei szeptember 0,5 fokkal megdöntötte az előző szeptemberi rekordot, ami a valaha mért legnagyobb hőmérsékletugrás. Az idei év kilencedik hónapja körülbelül 1,8 fokkal volt melegebb az iparosodás előtti időszakhoz képest.

A melegrekord a továbbra is jelentős üvegházhatásúgáz-kibocsátás és a természetes éghajlati jelenség, az El Nino visszatérése miatt alakult ki. A legutóbbi, rendkívül ritka hosszúságú, három évig tartó La Nina-jelenség során a Csendes-óceánban a keleti–nyugati irányú szél megerősödött, és a melegebb vizeket nyugatabbra tolta, ami néhány tized fokkal csökkentette a globális hőmérsékletet.

Azonban az El Nino során a tengerfelszín hőmérséklete a Csendes-óceán keleti, trópusi részén legalább 0,5 fokkal a hosszú távú átlag fölé emelkedik, ami tovább növeli a globális hőmérsékletet. Az eddigi mérések alapján szinte biztos, hogy 2023 lesz az eddigi legmelegebb év. Ráadásul a 2024-es ezt is meghaladhatja, mivel az El Nino csak az esemény kezdete után körülbelül egy évvel fejti ki a hatását a globális hőmérsékletre. Sőt, egyes kutatók szerint a következő öt évben újabb hőmérsékleti rekordok jönnek – írta a prove.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK