Zöldmánia

Nincs esélyünk a jégtakaró olvadása ellen?

Nem számít, mennyivel csökken a szén-dioxid-kibocsátásunk, egy új tanulmány alapján a század végéig megállíthatatlan lesz a nyugat-antarktiszi jég gyorsuló olvadása.

Mindez a tengerszint emelkedése miatt különösen aggasztó, mivel a régió teljes jégborításának eltűnése akár 5 méterrel is növelheti a tengerszintet. A vizsgálatban a szakértők az Amundsen-tenger lebegő selfjegeire fókuszáltak. A kutatók szerint a helyi olvadás a 21. században háromszor gyorsabb lesz, mint a múlt században, még akkor is, ha sikerül tartani a párizsi klímaegyezmény célját, és az emberiség 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális felmelegedés mértékét.

A selfjegek elvesztésével a beljebb lévő gleccserek is sebezhetőbbé válnak. Ezek a jégtömegek már képesek drasztikusan megemelni a tengerszintet. Ennek ellenére nem szabad feladni az éghajlati átalakulás elleni harcot. A mostani kibocsátáscsökkentésnek például kedvező hatásai lehetnek az Antarktisz nyugati részén a 22. században.

A szakértők régóta figyelmeztetnek, hogy fordulóponthoz közeledünk a helyi jég olvadását illetően. Érdemes hozzátenni, hogy a mostani publikáció egyetlen modellen alapul, így nem biztos, hogy kellően precíz, ennek ellenére a döntéshozóknak figyelembe kellene venniük az eredményeket – írta a 24.hu.

(fotó: Freepik)

ÍRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE


Kapcsolódó CIKKEK